tisdag 25 februari 2014

Jämställhetsbonusen ger ingen effekt


Som vi tidigare skrivit har jämställdhetsbonusen inte haft någon effekt på uttaget av föräldraledigheten. Sedan bonusen infördes för snart sex år sen har pappors uttag inte ökat utan snarare planat ut och ligger på en jämn nivå. Enligt en undersökning från Försäkringskassan har bonusen inte haft någon effekt. Tidigare trodde man att det var systemet för att ansöka om bonusen som var för krångligt och att det var därför den gav så lite effekt. Men den nya regelförändringen, att bonusen betalas ut automatiskt, har inte heller visat ge någon effekt på pappors uttag.
 


Hittills har det betalats ut 746 miljoner i jämställdhetsbonus, plus handläggningskostnader och kostnader för att bygga upp ett IT-system - utan att ge några som helst effekter på uttaget av föräldrapenning. Jämställdhetsministern anser fortfarande att bonusen är bra och vill höja ersättningen för att se om det kan påverka effekterna. Trots att all tidigare forskning med tydlighet visar att indviduella månader är den enskilt mest effektfulla strategin för ett jämnare uttag.

Läs mer här:
Försäkringskassan, pressmeddelande
http://www.metro.se/nyheter/jamstalldhetsbonus-har-ingen-effekt/EVHnbx!TvzVbmP2QfluM/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5792594

Fakta från Försäkringskassan:
  • Den 1 juli 2008 infördes en skattefri jämställdhetsbonus med högst 13 500 kronor per barn för de föräldrar med gemensam vårdnad som delar lika på föräldrapenningen.
  • Från och den 1 januari 2012 betalas jämställdhetsbonusen automatiskt ut till föräldrarna
  • 2013 betalades ca 260 miljoner kronor ut i jämställdhetsbonus till ca 190 000 personer
  • Jämställdhetsbonus börjar räknas när den förälder som varit föräldraledig kortast tid har tagit ut föräldrapenning i 60 dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar