torsdag 24 april 2014

Jusek föreslår förändringar i föräldraförsäkringen

Juseks nya lönestatistik visar att lönskillnaderna mellan kvinnor och män även i akademiska yrken är stora. Inom Jusek tjänar män 13,4 procent mer än kvinnor, varav 5,7 procentenheter är oförklarade löneskillnader. Jusek menar att det är skillnader i uttag av föräldraförsäkringen som ligger bakom om föreslår nu några förändringar i föräldraförsäkringen för att komma åt problemet:

1. Tydliggör att föräldrapenningdagarna fördelas lika mellan föräldrarna. Genom att vara tydlig med att hälften av de 480 föräldrapenningdagarna är vikta för vardera föräldern finns stora möjligheter att förändra såväl förväntningar som faktiskt uttag.

 2. Det ska fortsatt vara möjligt att överlåta dagar till den andra föräldern, 90 dagar på sjukpenning och grundnivån och 30 dagar på lägstanivån. Det innebär att ytterligare 45 dagar på sjukpenning- och grundnivån viks för vardera föräldern. Tillsammans med dagens 60 reserverade dagar blir det 3,5 månader som inte är överlåtningsbara.

 3. Möjliggör att föräldrapenningdagar ska kunna överlåtas till andra närstående. Det ökar flexibilitet och försäkringen anpassas bättre till olika familjekonstellationer.

 4. För större flexibilitet ska föräldrapenning kunna tas ut efter att barnet fyllt 12 år eller avslutat årskurs fem i grundskolan.  Även äldre barn kan ha ett behov av föräldrarnas närvaro i större utsträckning än vad som är möjligt i dag.


Läs mer här och på DI1, DI2, i Metro och i Aftonbladet.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar