onsdag 18 december 2013

18 december - Foffs nya ordförande tipsar

Från och med 2014 har Foff Stockholm en ny ordförande, Olle Brynja. Dagens tips kommer från Olle som till vardags arbetar på Diskrimineringsombudsmannen:
Alla som har rätt till föräldraledighet skyddas av ett förbud mot missgynnande av föräldralediga, det gäller biologiska såväl som adoptivföräldrar. Skyddet gäller även VAB, vilket många inte vet. Förbuden att missgynna en person som varit, är eller kommer att vara föräldraledig gäller när du söker jobb, när du beofodras, vid kompetensutveckling, och även i hur arbetsgivaren leder och fördelar arbetet. Det innebär att du inte får sägas upp eller sållas bort i en rekryteringsprocess på grunder som rör din föräldraledighet. Det innebär också att du inte ska behöva acceptera väsentliga förändringar när du kommer tillbaka från föräldraledigheten, så som att du får gå ner i tid eller får din lön sänkt.
Misstänker du att du blivit missgynnad så ska du i första hand tala med ditt fackförbund. Är du inte medlem eller om ditt förbund inte tar emot din anmälan, så anmäl till DO. Du kan läsa mer om hur det går till här.

Bild från DO.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar