tisdag 22 april 2014

Lång väg till jämställd pension

I genomsnitt får en kvinna 6500 kronor mindre än en man i pension. Orsakerna till ojämställda pensioner kan förklaras av att färre kvinnor har tjänstepension, samt att det är kvinnor, och inte män, som deltidsarbetar. De flesta kvinnor som deltidsarbetar gör det för att hinna ta hand om anhöriga och egna barn. Det ofrivilliga deltidsarbetet är dessutom större i kvinnodominerande brancher, som vård och omsorg. Kvinnor har därtill lägre län för sitt arbete, vilket alltså innebär att kvinnor bara får två tredjedelar av mäns pension.
DN har intervjuat en pensionsexpert som tror att skillnaderna mellan kvinnor och män kommer att fortsätta minska i den takt de gör, mycket långsamt. De senaste tre åren har den genomsnittliga skillnaden minskat med 150 kr/månad. Vad är då hans lösning på problemet?

"För att få en så hög pension som möjligt bör man se till att jobba länge, jobba heltid och jobba hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension." (citat från DN)

För föräldrar som vill vara jämställda skulle råden snarare kunna se ut så här:
  • Räkna gemensamt på olika ekonomiska alternativ om ni vill gå ner i arbetstid under småbarnsåren.
  • Spara pengar. Sätt undan extra till den som deltidsarbetar. Ett litet sparande är bättre än inget.
  • Glöm inte bort att löneförhandlingen är viktig, den påverkar din pension. Ta reda på om det är möjligt att få högre tjänstepensionsersättning istället för extra pengar i plånboken. Finns ingen tjänstepension, ta reda på om du därmed kan få extra påslag vid löneförhandlingen.
  • Finns kollektivavtal? Det påverkar ofta ersättningen vid föräldraledighet.
  • Vita jobb är bättre än svarta.
Vill du läsa mer om den opinionssatsning som pågår för jämställda pensioner så rekommenderar vi att du går in via denna länk. Fredrika Bremerförbundet driver frågan tillsammans med Pensionsmyndigheten. De har också tagit fram en broschyr samt en verktygslåda för mer jämställda pensioner. Bra initiativ!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar